Eindelijk weer wat foto's
Door: Elke
Blijf op de hoogte en volg Rogier, Elke & Odette
11 November 2010 | China, Sjanghai
Omdat wij nog wat zon wilde meepikken zijn we vorig weekend naar de dierentuin geweest. Met de taxi rijden we er in 20 minuten naartoe. Volgens de boekjes de mooiste van China. Het was een mooi park, maar zo bijzonder mooi was het niet. De verblijven zijn vrij klein en ondanks alle bordjes met “verboden te voeren” werden veel beesten gevoerd door het publiek.
We hebben alle ‘standaard’ dieren gezien. Ook hadden ze er een hele bijzonder vogel.... de meeuw! Haha, naast alle andere mooie vogels zaten ook ‘onze’ (zee)meeuwen in een kooi.
De ultra Chinese lunch hebben we maar even overgeslagen, het restaurant had meer weg van een kantine, inclusief klapstoeltjes/-tafeltjes en een menukaart ontbrak. Maar het was heel leuk om alle mensen te zien genieten van het lekkere weer en de buitenlucht. Velen hadden hun tentje meegenomen om te kunnen picknicken op een grasveld.
Ook zijn we naar de Fabric Market geweest. Daar kan je kleding laten maken. Honderden kleine winkeltjes met rollen stof en mooie voorbeelden van jassen, pakken, jurken, overhemden, noem het maar op. Rogier en ik hebben beide een overhemd/ blouse achtergelaten om na te laten maken, van een zelf uitgezochte stof. Aanstaand weekend zijn ze klaar, wij zijn erg benieuwd naar het resultaat. Ondertussen zijn we aan het bedenken wat we allemaal nog meer willen laten maken....het is echt geweldig!
Mijn opdracht van een aantal weken geleden om zelf te gaan koken is ruim voldoende behaald, al zeg ik het zelf. “Natuurlijk” kook ik niet elke dag, maar het grootste deel van de week inmiddels toch wel. De sperziebonen zijn hier gemiddeld 30 centimeter lang en ook aardappels zijn erg groot. Toch smaakt het (bijna) zoals thuis. Het vlees, daar begin ik echt (nog) niet aan. Vaak bestellen we op een “niet zelf koken dag” wat meer vlees en warmen we dat een dag later nog eens op, best slim toch?
Ook de fitnessruimte hebben we beide al een paar keer bezocht en bevalt prima.
Verder volgen wij beide inmiddels al enkele weken Chinese les. Rogier op zijn werk en ik tijdens het ochtendslaapje van Odette. Het is ontzettend leuk en handig om privéles te hebben. Lekker op je eigen tempo. En als Odette niet wilt slapen, dan heb ik les met een kind op mijn schoot. Dus niet alleen mijn talenknobbel is zich aan het ontwikkelen ook mijn concentratievermogen en multi-tasking vaardigheden worden flink getraind!
Naast het taalaspect wisselen mijn docente en ik wat cultuur-gebonden informatie uit. Ik krijg les van Amanda (een Westerse naam die ze zelf heeft verzonnen, haar Chinese naam weet ik niet), ik schat haar een jaar of 25. Het is erg interessant om de verschillen te zien en te ervaren. Amanda vind het bijvoorbeeld erg raar dat Odette zoveel slaapt, in bed. De Chinese kinderen slapen niet overdag in bed, deze worden overal mee naartoe genomen en slapen gewoon op schoot, of in de armen tijdens het boodschappen doen. Op straat zie je dan ook overal slapende kinderen. De kinderen zijn hier dan wel een stukje kleiner (Odette is even groot als een 3 jarige hier) het lijkt me een zware bezigheid om je (klein)kind telkens te moeten dragen.
Maargoed, de lessen. De inhoud van de lessen is tot nu toe vrij basic, maar een oppervlakkig ‘gesprek’ kunnen we wel houden, zolang de ander maar heel rustig praat. Bij Rogier zijn de lessen meer gericht op het werk, bij mij gaat het echt over het dagelijks leven. Zo heb ik de getallen geleerd inclusief op mijn vingers mee tellen, want ook dat gaat hier anders (dat hadden we zelf al ontdekt op straat als mensen vragen hoe oud Odette is). Ook een simpel gesprekje met de taxichauffeur lukt ons aardig. We weten wanneer hij vraagt waar we vandaan komen en kunnen ook antwoord geven. Verder ben ik nu bezig met tijdstippen, de uren, dagen, maanden en jaren. Het volgende onderwerp bij mij is afdingen en onderhandelen, handig dus!
Zowel Rogier als ik beginnen nu te merken, we zitten ondertussen bij les 6/7, dat het steeds moeilijker gaat worden. Het is nog goed te volgen, maar er komen natuurlijk steeds meer woordjes bij, terwijl je de ‘oude’ ook moet blijven onthouden. De grammatica is niet heel erg moeilijk, maar de zinsopbouw is wat anders, en al die andere klanken!!!! Weer even een voorbeeldje:
Shi (spreek uit: shjie) = het werkwoord “zijn”; Chi (tjhie) = eten; Ji (tjie) = hoeveel; Qi (tsjie) = 7.
En zo kan ik nog even doorgaan.
Wat het helemaal interessant maakt (voor mij) is dat de lessen Chinees-Engels/ Engels-Chinees zijn. Dus naast het leren van de Chinese taal, wordt ook het Engels weer eens flink onder handen genomen. Maar het kost wel een extra radartje in de bovenkamer om het kwartje te laten vallen.
Voor Rogier geldt dit minder omdat zijn Engels gewoon een stuk beter is, al weet ook hij niet altijd de vertaling van bijvoorbeeld “lijdend voorwerp” of “bijvoeglijk naamwoord”!
De lessen zijn tot nu toe echt hartstikke leuk. Ook voor mij een leuke afleiding. Ik krijg sinds tijden weer eens echt huiswerk en ben toch wel een uurtje per dag aan het leren/ oefenen. Vooral het feit dat je de taal meteen in praktijk kan brengen werkt bij mij erg goed. Een heel verschil met de lessen Engels, Frans of Duits op de middelbare school!
Tenslotte eindelijk weer eens wat foto’s op de site op jullie verzoek van Odette na het kappersbezoek en van Rogier en mij. We hadden ons nieuwe fototoestel op een veel te hoge resolutie gezet waardoor de foto’s te groot waren om op de site te zetten.
Tot de volgende keer!
11 November 2010 - 06:20
Roel:
Weer een paar mooie foto's van die kleine poepchinees!
Hebben jullie al overwogen om haar in te schrijven bij modellenbureau? -
11 November 2010 - 06:44
Auntie:
Oh Elke en Rogier, wat is het een lekker grietje!! Heel leuk die foto's en dat verslag weer!!
Lieve groeten, Auntie -
11 November 2010 - 06:48
Pap:
Vanuit de trein van Weert naar Amsterdam. (voor een vergadering van de nieuwe organisatie).Ter hoogte van Best. Eindelijk ( (; ) weer ens een paar foto's. Het gaat jullie goed, zo te zien. Het is toch wel erg dat je naar China moet gaan om meeuwen in een kooitje te bekijken. Nog ruim drie weken en dan zien we elkaar. Tot dan en eerder uiteraard via Skype. Groeten aan Rogier en Odette.
Pap. -
11 November 2010 - 07:08
Vivianne:
Hallo daar! Leuk die foto's, mooi hoor!
tegen de tijd dat je de taal iets meer onder de knie hebt zit je al weer naar het Brabantse gezang te luisteren haha
groetjes van ons,
Rob en Vivianne -
11 November 2010 - 07:39
Davy:
Super leuk weer! -
11 November 2010 - 08:02
Debby:
Wat een mooie meid is Odette toch. In nederland zou ze ook veel aandacht trekken hoor!
Kunnen jullie ook al chinees lezen en schrijven? -
11 November 2010 - 08:31
Lot:
Lieve drie,
Fijn weer wat van jullie te lezen en te zien dat Odettes lokken nog steeds lang zijn, haha!
Hier alles goed, dank voor je China-verjaardagslied, heel mooi. Het was gezellig, ben goed verwend.
Schrijf je binnenkort een zinnetje Chinees voor ons? Succes met de lessen en geniet nog van de aangename temperaturen, hier begint het echt koud en nat te worden!
Liefs, ook namens Robin,
Xx Lot -
11 November 2010 - 08:34
Clary:
Ha Elke, super leuk die foto's! Moeten we nog Unox rookworsten meenemen en zuurkool?
Groetjes, mam -
11 November 2010 - 09:32
Laura:
Die meeuwen, haha... -
11 November 2010 - 20:56
Jan Heijmans, MEE:
Leuke foto 's!!
Geen wonder dat de Chinezen zo gek op haar zijn!
Alleen die taal! Knap ingewikkeld hoor!
Succes!
Groet, Jan -
11 November 2010 - 22:21
Rolien:
Nu het haar zo keurig gekapt is, ga ik toch echt wel de bekende bolle Eggenswangen zien hoor! Natuurlijk is het een knap kind...
En erg goed dat je die hersens van je weer eens laat kraken. Je weet het "use it or loose it". Geniet nog maar van het nazomers weer. Hier stormt het.
groet, -
12 November 2010 - 10:32
Noortje:
Lieve Elke,
Geweldig om te lezen wat je allemaal meemaakt daar in het verre China. Fantastisch dat je nu ook een stukje taal leert.
Je kaart heeft zijn weg naar Nederland gevonden en ook het verhaal van je zoektocht naar zowel kaart als postzegels gaven het wel een extra tintje.
Heel erg bedankt dus.
Liefs Noortje
PS borstvoeding is na twee weken toch nog gelukt!
12 November 2010 - 13:00
Leonne:
Hoi allemaal,
Niet te geloven dat die Chinezen zich staan te vergapen aan een meeuw.
Wauw, die foto van mijn broer met Odette. Wil jij mij die aub doormailen? Geniet nog van het lekkere weer, want hier regent en stormt het.
Liefs Leonne -
15 November 2010 - 12:59
Guppies:
Hoi hoi allemaal,
Bij deze even de groetjes van alle juffies en kindjes van de Guppies! Wij missen Odette wel hoor!
Ik vond haar op de foto;s trouwens al zo veranderd. en haar haartjes zijn volgens mij ook een stuk lichter geworden.
leuk om jullie verhalen te lezen.
Ik wilde vragen of jullie namens Odette een stukje zouden willen schrijven voor onze nieuwsbrief van nov/dec
over haar avonturen daar!
Als ze straks terug komt kan ze vast met stokjes eten of niet? haha
Het stukje graag dan binnen nu en 3 weken even naar mijn prive mail adres sturen.
Heel veel groetjes van Monique en een hele dikke knuffel voor Odette natuurlijk!!
15 November 2010 - 13:37
Elke & Rogier:
Grappig hoe snel nieuws zich verspreid. Onder het avondeten werden we door Nederland op de hoogte gebracht van een brand in Sjanghai.
Deze brand is niet bij ons, wij weten niet waar het is, ook hebben wij geen rookwolken gezien.
Geen zorgen dus om ons! -
15 November 2010 - 20:27
Kirst:
Heerlijk om die foto's te zien, en om weer 's lekker te lezen hoe 't daar met jullie gaat. Hier alles goed, missen je wel hoor! maar jullie nog lekker genieten en die bovenkamer lekker laten werken! Zie je m'n broer nog weleens? Zo ja, doe hem maar de groetjes ;- -
16 November 2010 - 10:42
Miriam Boers/MEE:
ha Elke,
wat een prachtige dochter hebben jullie, en fotogeniek.
erg leuk om jullie verslagen te lezen, en als het er een keer niet van komt, dan hoor ik nog wel het een en ander aan de koffietafel, erg leuk en veel succes met de chinese les!